Лікування

Яка дієта повинна бути при грижі стравоходу

Основні правила дієти

При дотриманні певних правил харчування, варто слідувати порадам дієтолога. Подібні рекомендації вважаються загальними. Вони допоможуть уникнути появи таких, неприємних відчуттів:

  1. Печії, відчуття печіння в шлунку.
  2. Відрижки з кислим смаком.
  3. Появі болю в шлунку.

Дієта також допоможе знизити інтенсивність і частоту проявів хвороби, її основні рекомендації, на думку багатьох дієтологів, полягають в наступному.

Таблиця 1.

Що дозволяється:

Приймати корисну, правильно приготовлену їжу. Невеликими порціями, уникаючи переїдання.

Що заборонено:

Приймати смажену, гостру, перчене, копчену їжу. Виключити кофеїн, шоколад, випікаючи з рафінованого борошна.

Обмеження:

Можна вживати в обмеженій кількості кисломолочні продукти, з низьким вмістом жирності, неміцний чай.

Під забороною також знаходиться алкоголь, різні солодощі, продукти, що сприяють затримці рідини в організмі, а також підвищеного газоутворення. Тому не варто включати в раціон бобові культури, солодкі газовані напої, фрукти і овочі, багаті клітковиною.

Режим харчування та рекомендації щодо складання меню — це прерогатива дієтологів або лікарів, які ведуть спостереження за пацієнтом. Меню індивідуально для кожної людини і полягає
в дотриманні певних, конкретних правил, що сприяють нормалізації процесу травлення.

Режим харчування

Дотримуватися режиму варто і в тому випадку, якщо немає серйозних проблем зі здоров’ям і органи шлунково-кишкового тракту працюють без збоїв. А при наявності грижі, слід приділити режиму харчування особливу увагу.

Які рекомендації дають лікарі:

  • слід приймати їжу невеликими порціями, уникаючи голоду і переїдання.
  • виключити з раціону заборонені продукти, яке. важко засвоюються і переробляються організмом.
  • нормалізувати питний режим, знизивши або підвищивши кількість споживаної рідини.
  • їжу приймати не пізніше ніж за 2-3 години до сну, відразу після трапези уникати і важких фізичних навантажень, пасивного проведення часу.
  • кількість прийомів їжі не повинно бути менше 6 разів на добу, при цьому краще уникати сухих перекусів.

Доведеться ретельно стежити за якістю продуктів, перевіряти терміни їх придатності, уникати споживання потенційно небезпечної їжі, яка може завдати організму серйозної шкоди.

Їду піддають термічній обробці, щоб знизити існуючі ризики, уникнути отруєння. Нерідко продукти подрібнюють, з метою полегшити травний процес. Можна варити запікати, тушкувати або готувати на пару.

Не слід їсти смажені, жирні страви, які навантажують шлунок і печінку, що призводить до появи неприємних симптомів хвороби.

Рекомендуємо відео:

Дозволені продукти

В перелік подібних варто включити:

Таблиця 2.

Що можна вживати без обмежень:

Варене м’ясо курки, індички, телятина або яловичина теж підійде. За умови, що м’ясо приготовлено на пару. Тушковані овочі або запечені в духовці. Каші та супи, переважно протерті. Їсти можна рисову, гречану, пшеничну кашу.

В незначній кількості:

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Дозволяється трохи підсушеного хліба, буквально кілька шматочків в день. Кисломолочні продукти з низьким вмістом жирності: натуральний йогурт, кефір. Неміцний чай без цукру.

Можна урізноманітнити раціон фруктами, які легко перетравлюються і розцінюються, як доступне джерело вітамінів і корисних елементів. Раціон повинен бути збалансованим, повноцінним, виключати велику кількість глюкози, заборонені також легкі вуглеводи, що провокують в організмі вироблення інсуліну.
Читайте: Стравохід Барретта: причини, лікування, дієта і прогноз

Частково або повністю обмежені продукти

Обмежують споживання продуктів, які можуть завдати організму шкоди. Привести до скупчення рідини, порушення в роботі органів системи травлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дифузний спазм стравоходу - причини, симптоми і методи корекції стану

Найчастіше мова йде про продукти, які:

  1. Стимулюють секрецію жовчі, це можуть бути кислі овочі або фрукти.
  2. Провокують викид інсуліну в кров, мова йде про солодощі, їжі, що містить швидкі вуглеводи.
  3. Овочі та фрукти з високим вмістом клітковини, якщо капуста знаходиться під забороною, то ось яблука їсти можна, але в обмеженій кількості.

Не варто відмовлятися від нежирного сиру, сухофруктів, але вживати їх краще в обмежено кількості.

Картопля також можна включити в меню, за умови його правильного приготування, краще вимочити бульби, щоб знизити концентрацію крохмалю і цукру.

В невеликій кількості можна вживати в їжу макаронні вироби з житнього борошна грубого помелу. А ось рафінована, біле борошно, знаходиться під забороною.

Заборонені продукти

При дотриманні будь-яких обмежень варто відмовитися від певної їжі, здатної зашкодити людині.

Таблиця 3. Що їсти не можна, перелік заборонених продуктів:

Під суворою забороною:

Не варто:

Напої з високим вмістом кофеїну, причому як гарячі , так і холодні.

Свинина, бекон, сало і інше жирне м’ясо, на переробку якого йде багато енергії.

Молоко, через лактози, вона важко засвоюється організмом, порушує роботу системи травлення.

Капуста, гриби, а також похідні страви, до складу яких входять ці інгредієнти.

Алкогольні напої, оскільки дратівливим чином діють на слизову шлунка і кишечника.

Різні мариновані закуски, салати, приправлені жирним соусом або майонезом.

Копчені, солоні, консервовані продукти, напівфабрикати і фаст-фуд.

Суші, піца. Не варто їсти огірки і томати, в них багато води.

Смажити їжу, маринувати, рясно присмачуючи сіллю і спеціями. Вживати її в напівсирому вигляді.

Все продукти, перераховані вище, можуть негативним чином відбитися на травному процесі, посилити неприємну симптоматику або викликати її прояви.

Якщо людина страждає від грижі стравоходу, то дотримання дієти допоможе йому уникнути серйозних проблем з травленням.

значення меду в дієті

Продукт бджільництва відрізняється непоганим антисептичну дію. Його вживають в їжу, але в невеликому, помірній кількості.

Мед можна додати в чай, буквально кілька ложок, але краще натщесерце випивати склянку теплої води з ложкою меду. Це допоможе очистити організм від токсинів і нормалізувати роботу системи травлення.

Мед класифікується, як природний антибіотик, при лікуванні ГПОД також використовують і інший продукт бджільництва — прополіс.

Заходи запобігання запорів і газоутворення при ГПОД

Скупчення газів в органах системи шлунково-кишкового тракту при грижі відбувається за рахунок здавлення, тому так важливо не вживати в їжу продукти, що стимулюють бродіння в шлунку і кишечнику. До таких відносять:

  • бобові культури, в тому числі квасоля, горох, кукурудзу.
  • напої з високим вмістом цукру і газу, навіть якщо мова йде про мінеральну воду високої газації , то від неї краще відмовитися.
  • овочі та фрукти, багаті клітковиною.
  • хлібобулочні вироби, випічка, яка містить дріжджі, різні десерти: уражені або торти.
  • в тому числі і напої на основі хліба, такі як квас.
  • не слід їсти цибулю і часник у сирому вигляді, редис і редьку.

Читайте: Дифузний спазм стравоходу причини, симптоми і методи кор кції стану
Правильне харчування і вживання в їжу свіжих фруктів, овочів і кисломолочних продуктів — це відмінна профілактика запорів. Їх виникнення допоможе запобігти дотримання режиму харчування, вживання в їжу їжі, невеликими порціями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта стіл № 5 для дітей - все, що потрібно знати батькам

Ще тим, хто боїться запорів, не слід запивати їжу великою кількістю рідини, вести сидячий спосіб життя.

правильне харчування, в поєднанні з фізичними навантаженнями — це непоганий метод профілактики запорів і порушень в роботі травної системи.

Запобігання рефлюксу

Зворотний закид вмісту шлунка, з попаданням агресивних травних ферментів на слизову пі щевода, призводить до серйозних проблем:

  1. Виникає сильна, нестерпний печія.
  2. Може з’явитися блювання.

Під дією кислоти, міститься в шлунку, на слизовій утворюються виразки, вона стоншується, починаються атрофічні зміни.

в рамках профілактики подібного явища, слід:

  • дотримуватися рекомендацій лікаря, виключаючи вживання в їжу заборонених продуктів.
  • не вживати алкогольні напої, кофеїн, солодощі.
  • не переїдати, приймати їжу невеликими порціями.
  • не голодувати, оскільки то призводить до скупчення кислоти в шлунку і кишечнику.
  • не приймати горизонтального положення після їжі, але при цьому не навантажувати організм важкою роботою.
  • виключити з раціону продукти, з високим вмістом кислоти.

Часто проблема виникає при переїданні, надмірному споживанні рідини, вона турбує і людей, у яких раніше був діагностований гастрит з високим рівнем кислотності.

Якщо дієта не допомагає, то можна вдатися до допомоги медикаментів, що знижують рівень кислотності в Шлунково-кишкового тракту. Препарат повинен підібрати лікар, в іншому випадку результативність терапії буде нижче.

Дієтологи ж рекомендують при наявності такої проблеми включити в раціон каші, але готувати їх на воді.

Меню по днях на тиждень

Можна скласти його самостійно, дотримуючись рекомендацій, який видав лікар. Так вдасться урізноманітнити раціон улюбленими продуктами і уникнути суворих обмежень в їжі.

Таблиця 4. Меню на тиждень

День тижня:

Сніданок:

Обід:

Вечеря:

У понеділок будемо їсти:

Печені яблука, чай з зерновими хлібцями і варенням.

Сир, заправлений натуральним йогуртом, трохи меду.

Запечена в духовці або приготована на пару риба, варена картопля.

у вівторок:

Вівсяна каша на молоці, з невеликою кількістю джему і фруктами, чай.

Суп-пюре з гарбуза, варене філе уріци.

Банани з кефіром, трохи нежирного сиру.

В середу можна порадувати себе:

Чашкою зеленого чаю з медом і 2-3 бутербродами з житнім хлібом і нежирним сиром.

Індичка або курка з макаронами. Салат з тертого яблука і моркви з натуральним йогуртом.

Кисіль з фруктів, печені яблука, банан, сирна запіканка.

У четвер:

Сир з фруктами, чашка чаю з печивом з вівса, або сирники.

ДУЖЕ ВАЖЛИВО:

Приготовлені на пару овочі, риба або трохи телятини.

Овочева запіканка, стакан кефіру.

В п’ятницю будемо їсти:

Рисова каша, тости з джемом, чай.

Кабачки тушковані з курінним філе. Салат зі свіжих овочів з сиром.

2 варені яйця, сік яблучний або стакан натурального йогурту.

В суботу приготуємо:

Омлет, чай з печеними яблуками або сухофруктами.

Гречка, зварена на воді з куркою або індичкою.

Овочевий салат.

Сир з фруктами, можна трохи чаю з медом.

У неділю:

Бутерброди з сиром, каша рисова або вівсяна, зварена на молоці.

Тушковані з телятиною або яловичиною, кабачки.

Суп-пюре зі шпинату.

Чай з тостами і джемом. Салат з тертої моркви з яблуком.
Читайте: Хвороба стравоходу симптоми, причини і профілактика розвитку захворювань

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Вилікувалася 101 - річна американка, яка народилася під час пандемії " іспанки "

Дієта після операції грижі стравоходу

Людям, які перенесли оперативне втручання рекомендується дотримуватися строгих обмежень в їжі, краще відмовитися від всіх продуктів, здатних завдати організму серйозної шкоди.

Найчастіше лікарі рекомендують наступний раціон, тим, хто недавно переніс оперативне втручання:

  1. Можна їсти бульйони, а також каші на воді в перші три дні, дозволяється кисіль і вод , Кефір з низьким відсотком жирності.
  2. Через зазначений час дозволяється їсти протерту їжу, поступово хворого привчають до твердих продуктів харчування.

Рішення про те, як довго триватиме відновлення приймає лікар, все залежить від нормалізації роботи органів системи шлунково-кишкового тракту.

Багато що залежить від методу проведення оперативного втручання, якщо грижу видаляли шляхом лапароскопічної операції, то відновлення займе від 3 до 5 днів. Пацієнту видадуть рекомендації по харчуванню та відправлять додому.

Хірургічне втручання вимагає тривалого відновлення, загрожує ускладненнями, тому передбачити, коли саме пацієнтові дозволять повернутися до звичного режиму харчування — складно. В середньому на це йде від 10 до 14 днів.

Голодування при грижі стравоходу

Тривалий відмова від їжі призведе до скупчення в органах системи травлення
секрету. Того самого шлункового соку і жовчі. Поступово вони будуть подразнювати слизову шлунка, приводячи до появи печіння.

Можна дотримуватися обмежень в харчуванні, але уникати голоду. У рідкісних випадках голод прописують після проведення оперативного втручання. Подібна «голодовка» не триває більше доби і спокійно переноситься організмом.

Рецепти страв

Розглянемо кілька корисних рецептів, які допоможуть урізноманітнити раціон при дотриманні дієти.

Таблиця 5. Рецепти дозволених страв

Назва страви:

Список інгредієнтів:

Як готувати:

Суфле з бананів

  • 3 фрукта середнього розміру.
  • 100 грам сиру знежиреного.
  • Трохи родзинок, сушеного.
  • 50 грам меду.
  1. Заливаємо ягоди окропом і даємо їм постояти хвилин 20.
  2. Потім зливаємо вод і змішуємо промитої родзинки з сиром.
  3. Подрібнюємо банани, можна нарізати їх кільцями або півкільцями.
  4. Все присмачуємо медом.
  5. Відправляємо в духовку на півгодини, попередньо розігрів її до 200 градусів.

Вівсяна каша на молоці з фруктами і джемом

  • Стакан молока, вода.
  • 2-3 жмені пластівців вівсяних .
  • Ложка фруктового джему.
  • Ізюм, банан, інші фрукти за смаком.
  1. Нагреваем молоко, розведене водою, доводимо його до кипіння.
  2. Кидаємо в каструлю кілька горсточек вівсяних пластівців.
  3. Ріжемо банан, родзинки промиваємо і відправляємо все в каструлю за 5 хвилин до готовності.
  4. Перед подачею додаємо в блюдо джем.

Запечена в духовці риба з овочами.

  • 1 минтай або червона риба, порізані я шматочками.
  • Картопля, очищений — 500 грам.
  • Масло оливи, сіль за смаком.
  • Трохи тертого сиру.
  1. Якщо будемо готувати червону рибу, то прибираємо кістки, посипаємо шматочки сиром.
  2. Викладаємо картоплю на деко, разом з рибою і відправляємо в духовку.
  3. Коли готуємо минтай, то сир не використовуємо, загортаємо рибу в фольгу разом з картоплею і запікаємо в такому вигляді.

При дотриманні дієти, грижа стравоходу не пройде, вона не стане менше. Але дотримання рекомендацій по харчуванню допоможе знизити або повністю усунути неприємну симптоматику, властиву цьому захворюванню.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Як приймати лактобактерин: ефективні дозування

Dmitry

МРТ кишечника і колоноскопія: -яке дослідження краще?

Coolio

Топірамат ( Topiramate ). Засіб від « падучої »

Bobby

Основні методи ентероскопія і їх проведення

Tanya

Панангин: інструкція із застосування, як діє препарат?

Maxim

Ерозивний антральний гастрит: медикаментозне лікування

Lamaxima

Флемоксин Солютаб 250 для дітей. Важлива інформація

Maria

Чому виникає відчуття неповного випорожнення кишечника і як це лікується?

Axel

Перші ознаки раку губи, опис симптоматики за стадіями розвитку хвороби

Tanya

Чому виникає біль, що тягне в шлунку, які патології викликають симптом, і як їх лікувати

Andrey

Слиз в кишечнику: чому з’являється і як лікувати патологію?

Alfonso

Гастроентерит: як проявляється і лікується патологія?

Axel

Залишити коментар