Лікування

Молочнокислі бактерії: це що таке і в чому їх користь

Молочнокислі бактерії — грампозитивних

Молочнокислі бактерії — це грампозитивнімікроорганізми, існуючі по мікроаерофільна типу.

Свою назву вони отримали завдяки здатності переробляти надходять в організм людини вуглеводи, утворюючи кілька продуктів, одним з яких є молочна кислота.

відповідно до латинським терміном, що позначає «молочні» продукти, ця група називається також лактобактеріями.

Для людини найважливішу роль відіграє молочнокислі бактерії, що мешкають на внутрішніх слизових оболонках його тіла. Найбільше мікроорганізмів цього типу розташоване в кишечнику. Їх основне призначення при цьому полягає в прискоренні перетравлення їжі та розкладання її на засвоювані складові.

Велика кількість лактобацил міститься в жіночому організмі в піхву. Там вони утворюють нормальну мікрофлору, протидіючи зараження патогенними мікроорганізмами.

Крім людського тіла лактобактерії населяють організми риб, птахів і тварин, де виконують ті ж функції. Також ці мікроорганізми можна зустріти в молочних і кисломолочних продуктах, які є природним середовищем їх проживання.

Слід зазначити, що на звичайних поживних середовищах молочнокислі штами не ростуть. Для росту колоній необхідна наявність білка м’яса або молока, а також ряду амінокислот.

В природі лактобактерії можуть зустрічатися на поверхневих тканинах частин рослин (плодів, листя).

Мікроорганізми за типом життєдіяльності є анаеробами, тобто існують у безкисневому середовищі.

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Але також вони залишаються життєздатними і при невеликому доступі кисню, що забезпечує їх високу виживаність. Основний фактор, який надає н бактерії негативний вплив — високі температури.

Молочнокислі колонії формуються в організмі людини з моменту його народження і протягом перших днів його життя досягають значної кількості. Норма концентрації лактобактерій в кишечнику дорослої людини коливається від 106 до 108 одиниць. Їх кількість сягає 8% від загальної маси кишкової мікрофлори.

На кількість і склад мікроорганізмів впливає безліч факторів:

  • інфекції травних шляхів.
  • хронічні хвороби і патології органів шлунково-кишкового тракту.
  • численні і часті стресові ситуації.
  • порушення режиму харчування, незбалансований раціон.
  • тривала терапія антибіотиками, нестероїдними протизапальними медикаментами, послаблювальними засобами.

Читайте: Як підготуватися до операції і нічого не упустити
Ці події входять в число причин зниження концентрації лактобактерій в організмі, що негативно позначається на здоров’ї людини в цілому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь сауни для жінок, чоловіків, дітей. Як правильно відвідувати сауну? Користь і шкода сауни для здоров'я

Види молочнокислих бактерій

Молочнокислі бактерії — в молочних продуктах

Група мікроорганізмів , які виробляють молочну кислоту з розкладаються вуглеводів, досить численна і різноманітна.

Можна виділити основні види молочнокислих бактерій, які найбільш поширені і грають важливу роль в травленні:

  1. Болгарська паличка — виділена з болгарського кислого молока. Вона не відрізняється рухливістю і не утворює спори. Довжина однієї бактерії досягає 20 мкм, часто вони утворюють короткі ланцюжки. Болгарська паличка активізується при температурі понад 40 ° С, дуже швидко згортає молоко з високою концентрацією молочної кислоти (до 32 г / л).
  2. Молочнокислий стрептокок — виявлений в більшості молочних продуктів. Він не утворює спор і з’єднується попарно. Оптимальна температура розвитку — близько + 30 ° С. При зараженні стрептококом молоко згортається протягом 12 год. Бактерія здатна протистояти розмноженню патогенної грибкової мікрофлори.
  3. лактококков — в перший час після утворення має вигляд стрептокока. Він не утворює спор і не володіє рухливістю. Лактококков розвивається при температурі близько + 30 ° С, молоко зброжує протягом 25 год. Вміст молочної кислоти при цьому не перевищує 7 г / л, так як в при більш високій кислотності бактерія стає нежиттєздатною.
  4. Ацидофільна паличка — вперше була виділена з дитячих фекалій. Вона розвивається при температурі близько + 40 ° С і володіє антибактеріальними властивостями. Зміст молочної кислоти в результаті зброджування цим мікроорганізмом досягає 2-3 г / л.
  5. Вершковий стрептокок — найкраще росте при 25 ° С, але життєздатний і при більш низьких температурах (починаючи від + 10 ° С). Бактерія утворює довгі ланцюжки.

В залежності від виду лактобацили при розвитку в поживних середовищах утворюють колонії, що відрізняються зовнішнім виглядом:

  • росінчатие.
  • в вигляді човників.
  • шорсткі.
  • паучковідние.
  • грудкуваті.
  • слизові.
  • зірчасті.

З усього розмаїття молочнокислих бактерій в окрему групу виділяють патогенні мікроорганізми (в тому числі пневмококи) і розглядають їх поза цією класифікацією.
Читайте: Сильна відрижка: причини і методи усунення
Частина спороутворюючих аеробних мікроорганізмів, навпаки, зараховують до молочнокислим (біфідобактерії, інулінового споролактобактеріі) у зв’язку зі схожими функціями і метаболізмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь і шкода осмотических проносних засобів

Користь молочнокислих бактерій для людини

Існує кілька в идов молочнокислих бактерій

Корисні властивості молочнокислих бактерій були виявлені ще на початку 20 ст. Перші відкриття в цій галузі належать знаменитому російсько-французькому біологу І.І.Мечникова.

Вчений досліджував можливість відновлення здорової мікрофлори кишечника за допомогою лактобактерій.

В ході тривалих і кропітких експериментів Мечников вивчив властивості болгарської палички і створив принципово новий на той час кисломолочний продукт — йогурт, який спочатку іменували мечніковских кислим молоком.

Ілля Ілліч висунув припущення про позитивний вплив молочнокислих бактерій на імунітет че ловека. Незважаючи на поважний «вік» його теорії, справжні дослідження в цій області були проведені відносно недавно.

В ході дослідів з’ясувалося, що лактобактерії мають виражені антибактеріальні властивості. Тим чи іншим чином вони здатні протидіяти патогенних мікроорганізмів, знижуючи активність останніх і ліквідуючи шкідливі бактерії і грибки.

Протидія мікробам здійснюється за допомогою різних речовин, які виробляються в процесі діяльності молочнокислих бактерій:

  • перекис водню.
  • антибіотики.
  • органічні кислоти.
  • бактеріоцини та ін.

іммунномодулірующего властивості лактобацил визначаються їх здатністю виробляти цитокіни, антитіла, підвищувати активність фагоцитів стимулювати продукцію інтерферону.

Завдяки цьому організм людина стає більш стійким до вірусів ГРВІ і ГРЗ, грипу, грибків і різних бактерій патогенної етіології.

Здатність позитивно впливати на імунітет забезпечує користь лактобактерій в боротьбі з алергічними реакціями, особливо в дитячому віці. При достатній кількості молочнокислої мікрофлори знижується концентрація алергенів в організмі і стимулюється вироблення власних антитіл.

Крім підвищення імунітету лактобактерії здатні приводити в нормальний стан власну мікрофлору кишечника та інших органів шлунково-кишкового тракту, оздоровлюючи при цьому весь організм.

Вони відновлюють стан травної системи після харчових і іншого роду отруєнь, тривалої антибіотикотерапії, впливу стресових ситуацій. При цьому нормалізується перистальтика кишечника, зникає здуття живота, метеоризм, запори та інші ознаки диспепсичних розладів.

Дослідженнями доведено, що деякі молочнокислі штами сприяють зниженню вмісту холестерину в крові і поліпшенню роботи печінки.
Читайте: Енциклопедія здоров’я: симптоми збільшення селезінки
Молочнокислі бактерії несуть величезну користь для людини. Але при перевищенні норми в організмі вони здатні викликати патогенні процеси. Лікування в цьому випадку буде залежати від віку та стану пацієнта, ступеня зараженості бактеріями і інших чинників.

ДУЖЕ ВАЖЛИВО:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна при геморої бігати: користь і основні правила

Застосування молочнокислих бактерій в промисловості

Кисляк — джерело молочнокислих бактерій

концентрація молочнокислих бактерій в організмі людини не відрізняється постійністю.

Їх кількість і видовий склад змінюється в залежності від зовнішніх і внутрішніх факторів (харчування, прийом ліків, забруднення навколишнього середовища, хронічні захворювання та ін.).

В зв’язку з цим необхідно постоян але підтримувати молочнокислу мікрофлору в достатній кількості. У цьому допомагають кисломолочні продукти, що містять у складі лактобактерії. Вони називаються пробіотиками.

Продукти з молочнокислими бактеріями різноманітні:

  1. кефір.
  2. ряжанка.
  3. йогурт.
  4. кисле молоко.
  5. закваска.
  6. цідофільний напій і ін.

Всі ці продукти мають приємний смак і за умови переносимості молочного білка позитивно впливають на травлення. Крім уже присутніх в них лактобактерій виробники додають до складу спеціальні штами, корисні властивості яких вивчені і доведені в ході досліджень.

Вживання продуктів, що містять молочнокислі бактерії, в дитячому віці сприяє формуванню сильного імунітету, нормальному розвитку тканин і органів . діти, вживають такі продукти, більш активні, уважні, краще засвоюють інформацію.

Крім харчової промисловості, лактобактерії активно використовуються в фармацевтиці. В даний час існує безліч препаратів різної форми (порошки, суспензії, капсули та ін.), Що містять у складі молочнокислі мікроорганізми.

Вони, так само як і кисломолочні продукти, призначені для стабілізації роботи кишечника і відновлення нормальної мікрофлори .

Лактобактерии застосовуються не тільки в терапевтичних цілях. Їх властивості обумовлюють широке застосування у виробництві сирів, приготуванні тесту, квашенні овочів, силосовании кормів. Молочнокисле бродіння, яке забезпечують ці мікроорганізми, знайшло широке застосування у виробництві безалкогольних напоїв і консервованих продуктів.

Молочнокислі бактерії володіють набором корисних властивостей і представляють високу цінність для людського організму. Вони стимулюють травлення і підвищують імунні сили. Для підтримки концентрації лактобактерій в нормі необхідно вживати пробіотики — кисломолочні продукти, що містять певні штами мікроорганізмів.

Як виглядають молочнокислі бактерії під мікроскопом покаже відеосюжет:

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Що робити, коли болить печінка, чому це відбувається і чим лікувати

Dmitry

Детально про Helicobacter pylori: діагностика та лікування збудника

Coolio

Метілураціловие свічки в гінекології та проктології: інструкція застосування

Marina

Товстий кишечник: розташування, будова і функції

Dmitry

Вільпрафен: особливості застосування препарату

Axel

Що лікує овес і як його застосовувати для здоров’я?

Alfonso

Кишкові коліки у дорослих: як проявляються і як лікувати больові відчуття?

Murcia

Мезаденит у дорослих: як проявляється і лікується патологія?

Serega

Спайкова хвороба кишечника: як проявляється і лікується?

Axel

Таблетки Лінекс: інструкція, правила прийому, дозування, рекомендації

Maria

Гастропарез: як проявляється і лікується патологія?

Andrey

Що робити, якщо немовля не какає — методичка для мам

Sasha

Залишити коментар