Лікування

Основні принципи дієти №4 при хворобах кишечника

Основні принципи дієти №4 при хворобах кишечника
Зміст

  • 1. Продукти
    • 1.1. Заборонені
    • 1.2. Дозволені
  • 2. Основні положення дієти
  • 3. Зразкове меню на тиждень
  • 4. Додаткові рекомендації

Продукти

Слід враховувати, що через запального процесу, порушений процес всмоктування речовин в кишечнику. А пронос призводить до гострої нестачі мікроелементів (калію, кальцію, заліза). Тому при складанні меню, підбирають продукти:

  • заповнюють втрату мікроелементів.
  • затримують перистальтику.
  • знижують інтенсивність бродильних і гнильних процесів.

Вибирати страви слід обережно. Існують продукти, заборонені пацієнтам із захворюваннями кишечника, так як вони посилюють неприємні симптоми і сприяють розвитку патологічного процесу.

Заборонені

Не слід вживати їжу жовчогінну, стимулюючу вироблення шлункового соку. З раціону, на період загострення хвороби, виключають:

  • свіжі борошняні вироби.
    Основні принципи дієти №4 при хворобах кишечника
  • газовані напої.
  • алкоголь (можна 50 г кагору).
  • бобові.
  • прянощі.
  • консерви.
  • смажені страви.
  • солодощі.

Молоко підсилює больові відчуття, метеоризм. Його дозволено використовувати в невеликих кількостях виключно для приготування страв.

Зменшують споживання жиру. Треба враховувати, що вершкове масло, сало та інші тверді жири володіють проносним ефектом. Хворим з проносом вдається з’їдати щодня до 100 г жирів, без шкоди для організму. Добову дозу ділять на 5-6 раз. Вживають їх в суміші з іншими продуктами (в якості заправки до каші).

ЦІКАВІ НОВИНИ:

Пацієнтам з проносом, не можна навіть деякі крупи:

  • пшоняну.
  • перлову.
  • ячну.

Свіжі овочі та фрукти містять велику кількість клітковини, а вона сприяє гнильним і бродильних процесів в кишечнику. Тому їх не рекомендують.

В список дозволених страв потрапляє обмежена кількість продуктів, попередньо правильно оброблених і приготованих.

Дозволені

Пацієнтам рекомендують продукти, що містять танін, речовини в’язкої консистенції, повільно просуваються по кишечнику:

  • сухарі з білого хліба.
    Основні принципи дієти №4 при хворобах кишечника
  • яйця (парові омлети, варені некруто).
  • слизові супи.
  • протерті каші (особливо рисова і гречана).
  • нежирне м’ясо.
  • свіжий сир.
  • нежирну рибу.
  • кисіль, желе, відвар шипшини, чорниці, неміцний чай.

При складанні меню враховують індивідуальну переносимість страв. Яйця у одних пацієнтів не викликають побічних ефектів, а інші скаржаться на посилення болю, проносу. Пов’язано це з тим, що до складу білка входять сірковмісні амінокислоти, що розщеплюються під впливом мікроорганізмів в кишечнику. Утворюється сірководень, посилюються процеси гниття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Апендицит: основні ознаки і лікування патології + FAQ

Джерелом вітамінів є гомогенізовані пюре, киселі, розбавлені водою соки (1: 1) з:

  • черешні.
  • полуниці.
  • журавлини.
  • малини.
  • груші.
  • айви.

В перший день дозволено 50 мл соку, щодня збільшують його споживання до 150 мл.
Дозволені продукти Заборонені продукти

  • сухарі з білого хліба
  • слизові супи (з вермішеллю, локшиною, розвареними крупами).
  • желе, киселі, слабкі компоти з некислих ягід, фруктів (кром е динь, кавунів, абрикос, слив).
  • яйця (при гарній переносимості).
  • овочеве пюре (картопляне, морквяне, кабачкової).
  • каші розварені (манна, рисова, гречана).
  • нежирний кальцинований сир.
  • кисломолочні продукти (з кислотністю нижче 90 по Тернеру)
  • нежирне м’ясо (яловичина, телятина, кролик, курка).
  • риба (короп, судак, щука, окунь, лящ тріска, минтай).
  • алкоголь.
  • газовані напої.
  • солоне.
  • гостре.
  • смажене.
  • копчене.
  • консерви (крім гомогенізованих овочевих і фруктових пюре рекомендованих для дитячого харчування).
  • розсипчасті каші (особливо ячна, вівсяна, перлова).
  • чорний хліб.
  • сирі овочі і фрукти.
  • кисломолочне (кислотність вище 90 по Тернеру).
  • дуже солодкі страви, з поєднанням органічних кислот ( солодкі компоти з яблук, агрусу, обліпихи та ін.).
  • сухофрукти (особливо чорнослив).
  • гриби.
  • жирні сорти м’яса і риби.

М’ясо перед вживанням ретельно очищають від сполучної тканини, подрібнюють. При виготовленні фаршу, його пропускають через м’ясорубку з дрібною сіткою 3-4 рази. З нього роблять відварені котлети, кнелі, суфле.

Для приготування супів використовують нежирний бульйон. Якщо він погано переноситься пацієнтами, його замінюють відваром овочів, круп. У суп додають фрикадельки з нежирних сортів м’яса. Або ж м’ясо подрібнюють блендером.

Каші готуються на воді. Припустимо додавати при варінні 1/3 частина молока.

З риби обов’язково знімається шкурка.

Основні положення дієти

Дієта №4 призначається пацієнтам із захворюваннями кишечника, протікають з різко вираженими диспепсичними явищами. Тому вона передбачає обмеження:

ДУЖЕ ВАЖЛИВО:

  • споживання вуглеводів і жирів.
  • механічних і хімічних подразників.
  • блюд, що підсилюють гнильні і бродильні процеси.
  • кухонної солі.
  • стимуляторів секреції жовчі, шлункового соку.
  • речовин, дратівливих печінку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  C якого боку селезінка у людини і її основні функції

Температура холодних страв повинна бути не менше 15 ° С, гарячих — не більше 65 ° С. Всі продукти ретельно подрібнюються, перетираються. Смажене категорично заборонено. Всі страви готуються на пару, варяться, гасяться.

Дієта № 4 неповноцінна, в ній знижена кількість споживаних білків, жирів, вуглеводів. Загальна калорійність продуктів не більше 2100 ккал. Кількість споживаних речовин:

  • білків — 100 г.
  • жирів — 70 г.
  • вуглеводів -250 г.
  • рідини — 1,5-2 л.

Не слід сильно навантажувати шлунково-кишковий тракт. Весь добовий раціон розділяють на 5-6 раз.

Зразкове меню на тиждень

Дні Сніданок 2-ий сніданок Обід Полудень Вечеря День 1Белковий омлет.Кісель з клюкви.Суп на овочевому відварі з розвареної вермішеллю. кальцинований творог.Картофельное пюре (рідке) .День 2Рісовая каша, перетерта на м’ясному бульоне.Желе з кагора.Суп на нежирному бульйоні з кнелі з курячого мяса.Меренгі.Жідкая гречана каша, перетёртая.День 3Манная каша, відвар шипшини або чернікі.Кісель з малини, журавлини або клубнікі.Рісовий суп з фрікаделькамі.Яйцо всмятку.Мясное , Парове суфле.День 4Рісовая каша.Фруктовое пюре.Уха, варена риба, чай.Творожная запеканкаКартофельное пюре з паровими котлетамі.День 5 * Розварена вермішель з потертим, твердим, негострим сиром.Галетное печенье.Мясной суп-пюре.Кісель.Рісовая каша , заливна риба.День 6Варёние яйця (в мішечок), чай.Желе фруктове або з кагора.Гречневий суп з фрікаделькамі.Ряженка, ватрушка з творогом.Картофельное пюре, рибні котлети, паровие.День 7Гречневая каша, компотТворог зі сметаною, полуницею або малиною .Рісовий суп, з курячим мясом.Желе.Вермішель, за івное м’ясо.
Дієта №4 фізіологічно неповноцінна. Якщо її дотримуватися довше 5 днів, то до вже наявних захворювань додасться дефіцит поживних речовин, порушиться робота шлунка. З 5 дня раціон розширюють, пацієнта переводять на лікувальний стіл № 4б.

П’ють неміцний чай, какао, зварене на воді, розбавлені соки. При запальних процесах в кишечнику рекомендують малиновий сік — він має антибактеріальну дію. Готують відвари з шипшини, чорниці (ягоди попередньо висушують). При нормальній переносимості п’ють кефір, ряжанку.

Основні принципи дієти №4 при хворобах кишечника
В добу можна вживати до 10 г вершкового масла. Їм заправляють каші. Хлібобулочних виробів дозволено не більше 200 г добу. Перші дні можна підсушений білий хліб, розмочений у супі, бульйоні. З п’ятого дня додають в раціон галетное печиво, підсушений бісквіт. Раз на тиждень можна пиріжок з м’ясом, ватрушку з сиром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  C якого боку селезінка у людини і її основні функції

Додаткові рекомендації

У хворих із захворюваннями кишечника, навіть у легкій стадії, порушені процеси травлення. Деякі продукти викликають посилення болю, проносу. Згодом розвивається дефіцит вітамінів і мікроелементів. Пацієнти повинні:

  1. Вести харчовий щоденник. У ньому фіксують час прийому їжі, її вид, кількість. Це допоможе виявити харчову непереносимість, зв’язок між їжею і клінічними проявами хвороби.
  2. При сильному схудненні слід збільшити кількість споживаного білка до 130 г на добу. Призначають вітаміни групи В.
  3. Для профілактики анемії, яка виникає через порушення всмоктування заліза в кишечнику, рекомендують продукти з великим вмістом заліза (м’ясо). Парентерально вводять препарати заліза. Пероральний прийом провокує загострення діареї.
  4. Щоб запобігти браку кальцію, пацієнти вживають кальцинований некислий, нежирний сир. З п’ятого дня дозволяють негострі, несолоні тверді сири ( «Ярославський», «Російський», «Голландський»).
  5. Калій хоч і широко поширений елемент, але міститься він в продуктах з високим вмістом клітковини. Для нормалізації його обміну знижують його втрати з блювотою, проносом. Терміново заповнити його дефіцит можливо внутрішньовенним введенням препаратів калію.

При дотриманні дієти №4 необхідно подбати про печінки. Слід запобігти застій жовчі (це досягається дробовим харчуванням), зменшити секрецію жовчних кислот, так як вони посилюють перистальтику кишечника (виключити споживання жовчогінних продуктів).

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Абсорбенти: назви препаратів і їх використання для очищення організму

Maria

Шлунково — кишкові збори і їх використання в лікуванні шлунково-кишкового тракту

Maria

Проносні засоби на основі макрогола: список препаратів і їх застосування

Dmitry

Час перетравлення їжі, легко-і трудноперевариваемие продукти

Murcia

Колір калу: нормальне і патологічне фарбування екскрементів людини

Bobby

Чому бурчить в шлунку: місце локалізації патології та особливості лікування

Megusta

Препарати вісмуту: список ліків і їх застосування для шлунка

Undershmidtther

Кислота урсодезоксихолевая — або чому ведмеді не хворіють на цироз печінки

Dmitry

Використання спринцівки для відводу газів дитині: алгоритм дій

Maria

Застосування микроклизм від запору у різних вікових груп

Serega

Підвищено тригліцериди в крові, через що буває і чим небезпечне стан

Axel

Сухий бісквіт, їжа, приготована на пару — найкраща дієта при гастриті

Murcia

Залишити коментар